ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΓΙΝΩ VEGAN?!

Είμαι εδώ για να σου πω κάποια πράγματα από προσωπική εμπειρία, όσο καλύτερα μπορώ. 

Πριν ξεκινήσουμε όμως θέλω να σκεφτείς αν έχεις ή είχες κάποιο κατοικίδιο. Αν ναι, θα μου επιτρέψεις να υποθέσω ότι ήταν γάτα ή σκύλος.  Υπέροχα ζωάκια πράγματι, δυστυχώς όμως δεν έχουν παντού την ίδια τύχη.  

Κρατούνται φυλακισμένα σε ακατάλληλα για το μέγεθος τους κλουβιά, τα γδέρνουν ζωντανά και αν το έρμο το ζωντανό δεν χάσει τις αισθήσεις του από αυτό καταλαβαίνει και το τηγάνισμα. 



Δε διαφέρει αλήθεια πολύ από τις συνθήκες κράτησής των γουρουνιών, των κοτόπουλων και των υπόλοιπων οικόσιτων ζώων που οι περισσότεροι Έλληνες θεωρούν φαγητό. 

ΤΙΣ ΔΙΑΦΟΡΕΣ!





ΒΡΕΣ










Παράδειγμα τα νεογέννητα κοτόπουλα. Σύμφωνα με έρευνα της Animal Equality, μιας ομάδας που μάχεται για τα δικαιώματα των ζώων, από την ώρα της γέννησης τους τα περιμένει ένας Γολγοθάς.

Στοιβάζονται μέσα σε κούτες και πετιούνται σε ένα μηχάνημα που περιστρέφεται. Στη συνέχεια οι εργαζόμενοι ελέγχουν ποια είναι κατάλληλα για παραγωγή κρέατος. Όσα δεν πληρούν τις προϋποθέσεις είτε αποκεφαλίζονται ζωντανά είτε απλά καταλήγουν στα σκουπίδια.




Τα κατάλληλα για σφαγή, εμβολιάζονται και στέλνονται ξανά στοιβαγμένα σε φάρμες, όπου τα γεμίζουν με ορμόνες. Σε 40  μόλις μέρες φτάνουν στο κατάλληλο μέγεθος προς κατανάλωση. Τα πόδια τους δεν αντέχουν το βάρος τους και καταλήγουν να κείτονται στις ακαθαρσίες τους. 


Πάνω σε αυτό να σημειωθεί πως τα κοτόπουλα είναι κτητικά και επιθετικά πουλιά, θέλουν το χώρο τους. Στα κλουβιά που βρίσκονται είναι διαρκώς μέσα στο άγχος και τσακώνονται το ένα με το άλλο, καταλήγοντας ματωμένα. Οι εργαζόμενοι για να τα αποτρέψουν από το να πληγιάζονονται καθιστώντας ακατάλληλο το κρέας τους, τους κόβουν τα ράμφη και τους βγάζουν τα νύχια χωρίς εννοείται αναισθητικό. Οι ίδιες συνθήκες επικρατούν και στη παραγωγή αυγών.

 Η κακοποίηση των ζώων φυσικά δε σταματάει στη παραγωγή κρέατος. Η βιομηχανία των γαλακτοκομικών προϊόντων έχει τις δικές της θηριωδίες.
Ας ξεκινήσουμε όμως με το πιο απλό, γνωρίζεις πως παράγεται το γάλα που καταλήγει σπίτι μας; Να ξεκαθαρίσουμε πως οι αγελάδες παράγουν γάλα όπως οι μανούλες μας. Μετά τη γέννα, για να ταΐσουν το μικρό τους. Και μόνο τότε! 

Ας τα πάρουμε όμως από την αρχή, ο μέσος όρος ζωής τους υπό φυσιολογικές συνθήκες είναι 25 χρόνια. Παρόλα αυτά στη γαλακτοβιομηχανία μία αγελάδα ζει μέχρι τα 4 έτη. Ή καταρρέουν μόνες τους από την εξάντληση, ή θανατώνονται γιατί πλέον δεν είναι τόσο αποδοτικές. Και καθώς είναι τόσο φθαρμένες καταλήγουν κιμάς(ολόκληρο το ζώο, κόκαλα και όργανα), έτοιμη σούπα στα σούπερ μάρκετ ή/και γατοτροφές και σκυλοτροφές. 

Οι κτηνοτρόφοι τις βιάζουν με το γάντι, ξανά και ξανά, χρόνο με το χρόνο ώστε να μένουν έγκυος και να κατεβάζουν γάλα. Μόλις γεννηθεί το μοσχαράκι αν είναι αρσενικό το αποσπάνε από τη μητέρα του και το κρατάνε κάπου όπου το παραγεμίζουν ορμόνες, μέχρι να έρθει η ώρα να καταλήξει στο κυριακάτικο τραπέζι κάποιου. Αν είναι κορίτσι θα έχει την ίδια τύχη με τη μητέρα της.
Πόνος












Υπάρχουν βίντεο όπου μπορείτε να δείτε τις αγελάδες να κλαίνε και να ουρλιάζουν για τα μικρά τους. Υφίστανται τρομερό στρες και σε αυτό συμβάλλει και το ότι τις συνδέουν τουλάχιστον δύο φορές την ημέρα σε μηχανές αυτόματου αρμέγματος. 

Τεχνητή γονιμοποίηση (βιασμός κατ’ εμέ), οροί, ορμόνες και πολλές φορές ισχυρά φάρμακα χρησιμοποιούνται για να αυξηθεί η ποσότητα γάλακτος που παράγουν. Μάλιστα, η μέση αγελάδα σήμερα παράγει στη σύντομη ζωή της 4 φορές περισσότερο γάλα από μία του 1950. Διανοείσαι την διαφορά;

Τι είδους γάλα είναι όμως αυτό τελικά; Αξίζει όλος αυτός ο πόνος; Και αν δε μας νοιάζει η υγεία των υπόλοιπων ζώων, μήπως μας νοιάζει η δική μας;
Θα σου συνεχίσω λίγο ακόμα με τις αγελάδες και θα σου πω πως αυτό το καθημερινό άρμεγμα τραυματίζει τους μαστούς με αποτέλεσμα να προκαλείται κάτι που συμβαίνει και στις γυναίκες. Μαστίτιδα, μία κατάσταση, ασθένεια αν θες όπου πρήζονται οι μαστοί, πονάνε υπερβολικά και εκκρίνεται πύον.

Αν δεν το μάντεψες ήδη αυτό το πύον καταλήγει στο γάλα που βρίσκουμε στα σούπερ μάρκετ μας. Ναι μεν το γάλα υφίσταται παστερίωση, αλλά αυτή είναι για τα μικρόβια και δεν καλύπτει παρά μόνο το 97% των μικροβίων και των μικροοργανισμών. Το πύον σαν «υλικό» παραμένει.


Έχεις μήπως δυσανεξία στη λακτόζη; Αν ναι, δεν είσαι μόνος. Ένα μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού υποφέρει. Και αυτό γιατί ο άνθρωπος δεν είναι έτσι φτιαγμένος που να μπορεί να κάνει πέψη το αγελαδινό και τα υπόλοιπα ζωικά γάλατα. Όπως μία γάτα δε μπορεί να κάνει πέψη το σκυλίσιο.  Άλλοι οργανισμοί, άλλες ανάγκες. 

Δεν ξέρω αν πέρασες ποτέ κυστική ακμή ή ακόμα και απλή. Αν το ψάξει όμως κανείς θα δει πως όλοι συνιστούν κόψει ο παθών τα γαλακτοκομικά.
Η αιτία βρίσκεται στην ορμόνη IGF-1 του γάλακτος, η οποία διεγείρει τους σμηγματογόνους αδένες. Η ακμή άλλωστε δεν είναι παρά περίσσιο σμήγμα, πύον αν θες πιο απλά. Κάνεις τη σύνδεση;

Tο θετικό είναι ότι ο άνθρωπος -παρά τη πλύση εγκεφάλου την οποία έχουμε όλοι υποστεί- δεν χρειάζεται το γάλα. Ωστόσο αν σου αρέσει υπάρχουν πάρα πολλές vegan επιλογές. Όπως γάλα σόγιας, ρυζιού, αμυγδάλου ακόμα και φουντούκι. Φυσικά υπάρχουν οι σοκολατούχες παραλλαγές τους, το γιαούρτι σόγιας και τυρί. Κρέμα γάλακτος από καρύδα, κρέμα ζαχαροπλαστικής και φυσικά παγωτό. (Και αν έχεις όρεξη, υπάρχουν άπειρες συνταγές για το πως να τα φτιάξεις όλα μόνος/η σου.) Το πιο ωραίο είναι ότι ενώ είναι (για εμένα πάντα) πιο νόστιμα, έχουν λιγότερες θερμίδες και είναι πιο θρεπτικά. 
Ενδεικτική μάρκα που υπάρχει στα ελληνικά σουπερ μάρκετ.





Και με το κρέας και το ψάρι;


Θα παραλείψω το ηθικό κομμάτι για το οποίο ένας χορτοφάγος έκοψε το κρέας και θα σε πάω στους περισσότερο ιδιοτελείς λόγους. Την ίδια την υγεία του.

Αρχικά πολλές μελέτες έχουν αποδείξει ότι επιθετικές μορφές καρκίνου προέρχονται από τη κατανάλωση κόκκινου κρέατος. O Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δήλωσε επίσημα πως τα επεξεργασμένα κρέατα, δηλαδή αλλαντικά όπως το σαλάμι, το παριζάκι, το μπέικον και το λουκάνικο αποτελούν τη νούμερο 1 καρκινογόνα ομάδα τροφίμων.

Και σκέφτεσαι θα μείνω μακριά από τα αλλαντικά και θα είμαι εντάξει σωστά; Λάθος. Κρεοπώλες έχουν παραδεχτεί πως όταν βρίσκουν καρκίνο σε ένα ζώο, απλά κόβουν το κομμάτι με τον όγκο και πουλάνε το υπόλοιπο κανονικά.
http://itrustnaturalcures.com/experienced-butcher-admits-see-cancer-pork-just-cut-still-sell-customers/









Μα αυτά δεν συμβαίνουν στην Ελλάδα, εδώ τα ζώα μεγαλώνουν κανονικά, ξέρουμε τι τρώμε..σωστά; Λάθος! Αρχικά τα σουβλατζίδικα στο κέντρο δεν έχουν ελληνικό κρέας αλλά Νέας Ζηλανδίας. Είχε γίνει και θέμα στο δελτίο του Αντ1 αν θυμάμαι καλά. Και ακόμα και τα"ελληνικά" αν δεν είναι από κάποιον γνωστό σου κτηνοτρόφο δεν είναι ελληνικά. Έρχονται απο Βουλγαρία μικρά και παίρνουν ελληνική σφραγίδα, έξω ομως δε ξέρεις τι ορμόνες τα ταΐσανε. Γιατί να το ρισκάρεις;
Όσο για το ψάρι, όσα δεν είναι καλλιέργειας έχουν καταναλώσει τουλάχιστον ένα τόνο μικροπλαστικού στη ζωή τους. Που περνάει στο αίμα τους και κατά συνέπεια από το στομάχι του καταναλωτή και στο δικό του αίμα.
Όχι και πολύ γευστικό ή υγιεινό..


Από ηθικής πλευράς τα ψάρια είναι νοήμονα όντα τα οποία διαθέτουν όλες τις νευρικές απολήξεις που τα καθιστούν ικανά να νιώσουν πόνο.  Μάλιστα σύμφωνα με μελέτες του θαλάσσιου βιολόγου dr Culum Brown τα ψάρια είναι τόσο έξυπνα όσο ένα χάμστερ ή ένας χιμπατζής. Παράδειγμα ένα ψαράκι όπου έμαθε να περνάει μέσα από λαβύρινθο. Και όταν μετά από ένα χρόνο ξαναείδε τη διαδρομή, θυμόταν τι να κάνει. Απόδειξη ότι έχουν αναμνήσεις. Έχεις πάθει ποτέ κρίση πανικού; Μήπως είσαι κλειστοφοβικός; Αν ναι, τότε ξέρεις την αίσθηση του να καίνε τα πνευμόνια σου. Να νιώθεις πως δεν παίρνεις αέρα, πως ασφυκτιείς, σαν να σου τελειώνει το οξυγόνο. Αυτό ζουν τα ψάρια, μόνο που σε αυτά είναι αληθινό. Πεθαίνουν.

Καταλαβαίνω πως σου έχω αποκλείσει δύο σημαντικές πηγές πρωτεΐνης, Β12 και ω-3 λιπαρών. Το ωραίο όμως είναι ότι υπάρχουν πολύ καλύτερες πηγές για όλα τα παραπάνω και επαναλαμβάνω πολύ πιο υγιεινές.
Μπρόκολο, κουνουπίδι, σπανάκι, φιστίκια, αμύγδαλα, κινόα, σπαράγγια, βρόμη και το Tofu ή το Seitan (Κάνει εξαιρετικό σουβλάκι) είναι κάποιες από τις τροφές που περιέχουν διπλάσια ποσοστά πρωτεΐνης από ότι το κοτόπουλο ή το μοσχάρι.   













Ενώ τα καρύδια, οι σπόροι chia, το πεπόνι, τα πράσινα και φυλλώδη λαχανικά, τα μούρα, το άγριο ρύζι και τα φασόλια προσφέρουν όσα ω3 χρειαζόμαστε. Και δεν είναι παράλογο εφόσον τα ζωάκια δεν παράγουν μόνα τους πρωτείνη και ω3, αλλά τη παίρνουν από τη τροφή τους. Συγκεκριμένα τα ψάρια από την άλγη που υπάρχει στη θάλασσα. 


Για να σε προλάβω, χτίζεις σώμα και χωρίς κοτόπουλο- ορίστε κάποιοι vegan bodybuilders για reference.
Torre Washington


Stefanie Moir






















Ω! Και για σφριγηλό δέρμα και υγιείς αρθρώσεις φυτικό συμπλήρωμα διατροφής Silica, όχι κολλαγόνο και μουρουνέλαιο. Tο γλυκό παιδάκι στη διαφήμιση γνωστής εταιρείας που πουλάει μουρουνέλαιο, παρέλειψε να σου μιλήσει για τον καρκίνο μαστού και του προστάτη, την οστεοπόρωση και τα προβλήματα με το ήπαρ που μπορεί να σε βρουν από τη μακροχρόνια χρήση του προϊόντος. Ενώ ο μέσος καταναλωτής δεν γνωρίζει πως το πόσιμο κολλαγόνο δεν είναι τίποτα άλλο από πολτοποιημένα κόκαλα και χόνδροι ζώων. Πέρα απ' το γεγονός ότι είναι αηδιαστικό δε σου προσφέρει και  πολλά. Αντίθετα η φυτική silica (ή αλλιώς οργανικό πυρίτιο) ενισχύει τον οργανισμό και τον ωθεί να παράξει ο ίδιος το κολλαγόνο που χρειάζεται. Κάνοντας ουσιαστικά, όλα όσα υπόσχεται το κολλαγόνο και παραπάνω μιας που κάνει καλό και στα αιμοφόρα αγγεία.

Τέλος, έχεις μικρά παιδιά στην οικογένεια σου; Μήπως σκέφτεσαι να κάνεις αργότερα; Αν ναι, τι πλανήτη θες να τους παραδώσεις;

To 40% του πλανήτη χρησιμοποιείται ως μία τεράστια φάρμα, για τα ζώα προς κατανάλωση, τη παραγωγή γαλακτοκομικών προϊόντων και αυγών. Η όλη βιομηχανία χρησιμοποιεί το 1/3 του πόσιμου νερού του πλανήτη και παράγει το 18% των αερίων που είναι υπεύθυνα για το φαινόμενο του θερμοκηπίου. Είναι αλήθεια μια ιδιαίτερα επικερδής οικονομία βραχυπρόθεσμα -800.000 θέσεις εργασίας μόνο στις ΗΠΑ- μα μακροπρόθεσμα άκρως καταστροφική για το πλανήτη. 


Καθώς όλα τα φάρμακα που καταναλώνουν τα ζώα καταλήγουν στο νερό που πίνουμε(μέσω των περιτωμμάτων απορροφούνται απο τη γη για να καταλήξουν στους υπόγειους υδάτινους πόρους και κατά συνέπεια στα ποτάμια και τις θάλλασες), δηλητηριάζοντας στο πέρασμα τους την άγρια πανίδα και τη χλωρίδα. 

Τα αέρια που παράγονται αυξάνουν τη τρύπα του όζοντος και τη θερμοκρασία στο πλανήτη. Μειώνονται τα δάση και οι πνεύμονες πρασίνου, προκειμένου να χρησιμοποιηθούν οι εκτάσεις ως φάρμα, καταστρέφοντας έτσι το φυσικό περιβάλλον και θέτοντας σε κίνδυνο τόσο τα ζώα όσο και τον άνθρωπο. Παραδείγματος χάριν.


Και όλα αυτά ενώ υπάρχουν ακόμα 925 εκατομμύρια στο πλανήτη που πεινάνε και δεν έχουν πρόσβαση σε καθαρό νερό, με τα 870 εκατομμύρια από αυτούς να υποφέρουν από υποσιτισμό.  Και με 2,5 εκατομμύρια παιδικές ψυχές να χάνονται κάθε χρόνο -κυρίως σε χώρες της Αφρικής και της Ασίας. Για να αντιληφθείς καλύτερα το νούμερο, η Αμερική και η Ευρώπη μαζί δε φτάνουν για να στεγαστούν τόσα άτομα γεωγραφικά. 

Όχι γιατί δεν υπάρχουν αρκετές αγροτικές καλλιέργειες σε αυτά τα μέρη για να καλύψουν τις ανάγκες του κόσμου, αλλά γιατί το μεγαλύτερο ποσοστό της καλλιέργειας δίνεται στα ζώα προς κατανάλωση. 
 
"Πετάμε" 34 εκατομμύρια φαγητό.










       




Τώρα θα μου πεις πως ένας κούκος δε φέρνει την άνοιξη, έχεις δίκιο. Μόνο το δικό μου μποικοτάζ στις εταιρείες αυτές που κακοποιούν και βασανίζουν τα ζώα δε θα καταφέρει πολλά. Όμως ένας άνθρωπος σε ένα χρόνο από τη στιγμή που σταματάει το κρέας, σώζει 100 ζωάκια. Για εμένα αυτό και μόνο αξίζει. 

Άλλωστε vegan δεν είναι μόνο διατροφική συνήθεια, είναι τρόπος ζωής. Είναι ακτιβισμός και ενεργή προσπάθεια καλυτέρευσης της ζωής όλων των έμβιων όντων σε αυτή τη γη.


Υ.Γ Δεν θεωρώ πως το να γίνει κανείς vegan, Θα αλλάξει όλα τα στραβά πάνω στο πλανήτη. Σίγουρα όμως είναι ένα καλό πρώτο βήμα.


Υ.Γ2 Οι τωρινοί κτηνοτρόφοι θα είχαν πολύ περισσότερο εισόδημα κάθε χρόνο εάν ασχολούνταν με τη καλλιέργεια. Ειδικά στο κλίμα μίας χώρας όπως η Ελλάδα. 

Thank you for reading,
Γωγώ.

Comments

Popular Posts